top of page
Wind Energie
Meest veelbelovende duurzame energie bron

Windmolens

 

Windenergie wordt gewonnen met windmolens. Die windmolens zijn niet de ouderwetse windmolen waar de toeristen voor naar Nederland komen, maar de grote witte windturbines.

Een windturbine wint energie uit de beweging van de lucht. Windmolens staan steeds vaker in een windmolenpark, en er komen steeds meer grote windmolenparken in Nederland. De capaciteit om windenergie op te wekken wordt dus steeds groter.

 

Hoeveel stroom levert een windmolen op?

 

Eén moderne windmolen kan bij windkracht 5 een gemiddeld gezin in één uur tijd voor vrijwel een heel jaar van windstroom voorzien. De windmolen levert namelijk 3.000 kW (kilowatt) per uur op.

 

Het gemiddelde stroomverbruik per huishouden is in Nederland 3.300 kWh (kilowattuur) per jaar. Uiteraard geldt: hoe harder en vaker het waait, hoe meer stroom een windmolen oplevert. Een windmolen op de Noordzee of aan de kust levert bovendien meer op dan in het binnenland.

 

Windenergie bij windkracht…

 

Hoeveel windkracht is nodig voor windenergie? Met windkracht 2 tot 3 zetten windturbines wind al om in windenergie. Met windkracht 6 of harder wordt de meeste windenergie gewonnen.

Als het harder waait dan windkracht 10 tot 12, worden de windturbines om veiligheidsredenen uitgeschakeld.

 

Voordelen windenergie

 

De voordelen zijn natuurlijk duidelijk:

 

  1. Het houdt nooit op met waaien;

  2. Duurzame energiebron.

 

Er zijn ook nadelen aan windenergie:

 

  1. Niet iedereen is even blij met de windturbines in het uitzicht;

  2. Er sterven vogels door de wieken, en de kosten van windenergie zijn vrij hoog.

Zonne- en Wind Energie
Wie zijn wij ?
bottom of page